Alles voor werkervaring!

Ik tref het niet als net afgestudeerde met een hbo-diploma en daar baal ik echt enorm van. Na vier jaar studie sta ik echt te trappelen om aan de slag te gaan en te doen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Helaas is het niet makkelijk om in deze crisistijd een baan te vinden en daar profiteren de bedrijven van. Er wordt van ‘ons’ misbruik gemaakt. Vanochtend heb ik een verhelderende reportage teruggekeken afkomstig uit ‘Een Vandaag’ van maandag 4 november…

sitestat
Ik merk het zelf ook in mijn zoektocht. Mijn grootste ergernis is dat er in bijna alle vacatures gevraagd wordt om minimaal 2/3/4 jaar werkervaring. Maar hoe dan? Hoe kom ik als starter aan werkervaring? Als bedrijven opzoek zijn naar een starter gaat het vaak om een stage/werkervaringsplaats. Maar hoe dan? Ik moet toch ook m’n huur betalen en boodschappen doen? Kortom, het is oneerlijk en moeilijk en dat terwijl ik echt onwijs gemotiveerd ben om nu eindelijk eens echt aan het werk te gaan. Ik wil werkervaring!

Startersbeurs
In de uitzending van Een Vandaag kwam ook naar voren dat het bij een stage echt gaat om het leeraspect en dat is nu vaak niet het geval bij starters die stage lopen. In o.a. Rotterdam is er nu de Startersbeurs. Starters kunnen dan een half jaar aan de slag bij een organisatie voor een bedrag van 500 euro in de maand. Ondanks het feit dat ik hier niet van kan leven vind ik het een heel goed initiatief. Want ook met deze startersbeurs gaat het wel om het leeraspect en het verwerven van nog meer competenties, zodat de starter uiteindelijk met meer werkervaring een betere plek op de arbeidsmarkt heeft. En godzijdank is het in Rotterdam (helaas, alleen in Rotterdam) mogelijk om er een aanvullende uitkering bij te krijgen. Onder bepaalde voorwaarden. Dat dan weer wel..

Je kan pas overtuigen als je er zelf in gelooft
Het lastige met mijzelf is het feit dat ik best kieskeurig ben. Of het kan ook een sterk punt zijn.. Ik ga heel ver om werkervaring op te doen in een sector die ik leuk vind. Ik hoef helemaal geen bakken met geld te verdienen. Het gaat mij erom dat ik kan rondkomen. Ik wil doen wat ik leuk vind en werken bij een organisatie waarvan ik het eens ben met hun visie en missie. Een organisatie die ook iets bijdraagt aan de maatschappij. Dus mij zal je niet tegenkomen bij een groot bedrijf of een multinational dat eigenlijk maar uit is op een ding: winst.

Als ik één ding heb onthouden tijdens mijn studie dan is het wel dat je (als presentator/adviseur/communicatiemedewerker etc.) pas kan overtuigen als je er zelf in gelooft. Dus zal het voor mij heel moeilijk worden om mijn werk goed te doen bij een organisatie waar ik niet in geloof. Daarentegen kan ik juist heel overtuigend zijn en goed zijn in mijn werk bij een organisatie waar ik wel achter sta! Maar ja, het beperkt me wel in de mogelijkheden en daar baal ik af en toe echt behoorlijk van.

 

One Comment
  1. Pingback: RoosRadema.nl | Met een startersbeurs aan de slag bij de bieb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *