Geen rimpels.. Mag ik uw ID-kaart dan even zien?

Nog geen 20 jaar laat je legitimatie zien! Wij verkopen geen alcohol onder de 16 jaar.’ Dat is de welbekende slogan waar vrijwel alle supermarkten hun alcoholbeleid naar de klanten mee communiceren. Via de website noggeen20.nl ben ik er achter gekomen dat het een brancheafspraak, waar alle supermarkten in Nederland mee hebben ingestemd.

Wat ik uit deze leus opmaak is dat de supermarkten geen alcohol en tabak verkopen aan jongeren die nog niet de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt. Dat is algemeen bekend en staat ook in de wet geschreven. Daar ben ik het ook grotendeels mee eens. Ik vind het goed dat er om een legitimatie gevraagd wordt, maar…

Nu komt een hele grote ‘maar’, waar ik me al heel lang aan erger. In de slogan staat heel duidelijk: nog geen 20 jaar? Laat je legitimatie zien. Oftewel als je boven de 20 bent hoef je niet je legitimatie te laten zien. Toch? Het kan aan mij liggen dat ik de Nederlandse taal niet begrijp, maar waarom krijg ik mijn fles wijn dan niet mee als ik mijn legitimatie niet laat zien? Ik ben 22 jaar en dus ben ik de 20 al lang voorbij.

Het vervelende is dat het lijkt of ik de enige ben die zich ergert aan deze slogan, en hem niet vind kloppen. Bovendien is er naar mijn idee een groot verschil tussen iemand die 15 is en iemand die 22 is. Ik heb een normale lengte, ik koop met mijn fles wijn daarnaast ook aardappels, groente en vlees, wat volgens mij ook een hint is naar het feit dat ik op mezelf woon. En naast mijn bonuskaart laat ik mijn airmilespas zien. Welk kind van 15 koopt wijn, groente, vlees en aardappelen met een airmilespas bij de Albert Heijn?

Naast het gegeven dat ik het slecht vind dat de caissières bij iedereen, die geen rimpels op zijn/haar gezicht heeft, vraagt om een ID, stoor ik me nog het meest aan de slogan. Op deze manier communiceren de supermarkten op een verkeerde manier met haar klanten. Ik vind het goed dat ze vragen om een identiteitsbewijs, maar haal alsjeblieft de eerste zin van die slogan er uit! Want ook al ben ik de 20 gepasseerd, ik ben hoe dan ook verplicht om mijn identiteitsbewijs te laten zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *