Ik ben woedend #langstudeerboete

Ik ben woedend en ontzettend teleurgesteld in de overheid. In september ga ik mijn laatste studiejaar in van mijn hbo-opleiding Communicatie, maar het is tegelijkertijd mijn zevende jaar als student. Dit betekent dat mijn collegegeld met ruim 3000 euro wordt verhoogd en ik vanaf januari 2013 geen ov-studentenkaart meer heb. De minister wil het liever geen langstudeerboete noemen, maar een langstudeermaatregel, omdat ik (en velen met mij) verder niks fout hebben gedaan, maar toch geeft de overheid mij dat gevoel wel.

Toen ik in 2006 mijn havodiploma haalde was ik zestien jaar. Ik was jong en maakte in die zomer het besluit om in september te beginnen met de hbo-opleiding pedagogiek. Twee jaar later, was ik achttien jaar en voelde het niet goed om door te gaan met de opleiding. Ondanks dat ik het twee jaar lang naar mijn zin had, alle studiepunten gehaald had en de theorie heel interessant vond, besefte ik dat ik geen pedagoog wilde worden. Ik heb destijds een moeilijk besluit moeten maken, maar ik wilde heel graag iets doen waar ik wel echt een goed gevoel over zou hebben. Ik heb opgezocht wat de consequenties zouden zijn. Ik moet binnen tien jaar een opleiding hebben afgerond, om de studiefinanciering als gift te krijgen. Dat moet lukken, want ik zou nog zeven jaar de tijd hebben om een studie van vier jaar af te ronden. Wel heb ik nog maar twee jaar recht op studiefinanciering, maar is er de mogelijkheid om daarna bij DUO te lenen met recht op de ov-studentenkaart. Dat moest te doen zijn, dacht ik.

Het jaar daarop ben ik gaan werken en ben ik naar een studieloopbaancoach geweest. Ik heb veel over mezelf geleerd en ik had de juiste opleiding gevonden: Communicatie. In september 2009 ben ik gestart met deze studie. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik een studie doe, waar ik ook een toekomst bij zie.

Maar dan ineens worden de spelregels veranderd. Waarom ik zo boos ben? In 2008 wist ik niet dat de beslissing om een nieuwe studie te volgen zo veel kosten met zich zouden meebrengen in het laatste studiejaar. De spelregels kunnen toch niet zomaar, tussentijds, worden veranderd? Ik snap best dat de overheid het langstuderen wil beperken, maar het zou eerlijk zijn als ze die maatregel zouden inbrengen voor de nieuwe generatie studenten. Dan weet iedere student in ieder geval waar hij of zei aan toe is.

Bovendien baal ik van het feit dat ik nu gezien wordt als een luie student, want dat ben ik niet. Vanaf het moment dat ik ben begonnen met studeren heb ik me altijd voor de volle 100 procent ingezet en heb ik elk jaar al mijn studiepunten gehaald. Het enige probleem is dat ik op zestien jarige leeftijd simpelweg te jong was om een goede beslissing te maken voor de toekomst; ook al dacht ik destijds dat het de juiste was.

Gelukkig ben ik niet de enige student die er zo over denkt. De studentenorganisaties ISO, LKvV en LSVb zijn naar de rechter gestapt. Woensdag 11 juli is de uitspraak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *