Ik houd van kunst en cultuur

Kunst en cultuur. Misschien ben ik een van de weinige jongeren die er van houdt. Ik ga graag naar de schouwburg, ik houd van mooie muziek en ook musea zijn voor mij niet onbekend. Al jaren kom ik graag op de Parade en laat ik me verrassen door verschillende voorstellingen. Korte voorstellingen, lange voorstellingen, dans, muziek of theater, ik vind het mooi om nieuwe dingen te zien.

Dit jaar heb ik voor het eerst mogen genieten van Oerol op Terschelling. Een festival waar iedereen van cultuur houdt en waar zo veel verschillende en mooie dingen te zien zijn. Ik was er een lang weekend, maar heb het gevoel dat ik nog heel wat mooie dingen gemist heb.

Niet te vergeten de voorstelling van De Jonge Honden in de grachten van Zwolle met Peer Gynt. Een voorstelling dat mooi en verrassend was, wat niet een ‘normale’ voorstelling was. Het had zo veel mooie elementen, dat het geen seconde saai was om naar te kijken.

En dan in eens, beng! Het kabinet gaat bezuinigen. En hoe! Wel op dat gene waar ik nog lang geen genoeg van heb. Op dat gene waar ik nog heel veel en heel vaak van wil genieten: cultuur! Net nu ik een eerste keer heb mogen genieten van een festival waar alles om cultuur draait, waar ik van heb besloten dat dit voor mij zeker niet de laatste keer zal zijn en waarvan nu de toekomst aan een zijden draadje hangt. En dat vind ik zonde en jammer.

marsHet zou toch jammer zijn als al die theatergroepen in het land, musici, filmmakers, dansgezelschappen, musea en organisatoren van festivals straks minder mooie dingen kunnen maken of laten zien. Dat bovendien alles duurder wordt, door de btw-verhoging op entreekaarten, waardoor het bijvoorbeeld voor studenten, zoals ik, steeds lastiger wordt om te genieten van dit soort mooie dingen.

Ik hoop dat ik in de toekomst de gelegenheid krijg om te kunnen blijven genieten van de Parade, van Oerol en van al dat moois dat kunst en cultuur heet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *