Met een startersbeurs aan de slag bij de bieb!

De Startersbeurs: ik heb het lang afgehouden, maar uiteindelijk denk ik dat voor mij de voordelen opwegen tegen de nadelen. Zeker na het zien van de vacature van marketing- en communicatiemedewerker bij de Bibliotheek Rotterdam, aarzelde ik niet en stuurde mijn brief naar de bieb. Met grote vreugde kan ik u allen mededelen dat ik het geworden ben en het komende half jaar mag werken in een super toffe organisatie op de afdeling Literaire Programmering & Communicatie! Het slechte nieuws: waarom gaat het zo moeizaam met de gemeentelijke instanties..?

Rotterdam_bibliotheek

De Bibliotheek Rotterdam

Wat is dat dan..? De Startersbeurs?
Ik zie de vraagtekens al verschijnen, want wat is de Startersbeurs dan? De Startersbeurs is een heel goed initiatief om jeugdwerkloosheid te verminderen. Jongeren tot 27 jaar met wel een diploma, maar geen werkervaring kunnen opzoek gaan naar een organisatie die ze een werkervaringsplaats aanbiedt. In mijn geval had de bibliotheek zelf een vacature geplaatst. Vanaf december kan ik een half jaar werkervaring opdoen en werken aan mijn competenties en vaardigheden. Ik krijg daarbij een vergoeding van 500 euro per maand (400 van de gemeente en 100 van het bedrijf). Helaas is de Startersbeurs nog niet mogelijk in alle gemeentes in Nederland, maar er komen wel steeds meer gemeentes bij.

Ik heb het al eerder gezegd: alles voor werkervaring! Werkervaring is erg belangrijk in deze tijd en daarom ben ik super blij met deze kans. Ik heb het echter heel lang naast me neergelegd, want hoe kan ik rondkomen van 500 euro in de maand? Na wat zaken te hebben uitgezocht bleek dat ik er een aanvullende uitkering bij kan krijgen. Met dit in mijn achterhoofd was het voor mij een aanleiding om een (aanvullende) uitkering aan te vragen. Ik verbaas me er echter wel over dat dit alleen in Rotterdam mogelijk is, want hoe komen starters met een Startersbeurs in andere gemeentes rond van 500 euro in de maand? De initiatiefnemers van de Startersbeurs willen afgestudeerde jongeren van die bank af hebben en zorgen dat ze niet afhankelijk zijn van een uitkering, maar hoe graag ik ook wil investeren in mijn toekomst een ‘leuke’ vergoeding is nog altijd minder dan een bijstandsuitkering. Toch denk ik dat het op dit moment waardevoller is om werkervaring op te doen in mijn vakgebied dan voor een beter salaris weer in de horeca te werken.

Die aanvullende uitkering dus…
In april van dit jaar zijn de eerste starters in Rotterdam gestart en dan zou je denken dat ze bij de gemeente Rotterdam goed zijn ingelicht over de Startersbeurs. Je raadt het al… Bij het Jongerenloket, afdeling Werk en Inkomen of het Werkplein/de Sociale Dienst kreeg ik vaak te horen: “ja, ik heb er wel van gehoord, maar ik weet het niet zo goed.” Een ander veel gehoorde reactie: “Is dat iets voor ondernemers?” Tja, ik kan niet anders zeggen dan ‘erg jammer’.

Een werkervaringsplaats is geen werk dus altijd blijven solliciteren!
Afijn, eenmaal verder te hebben gevraagd kan ik inderdaad een aanvullende uitkering krijgen, maar ik blijf een sollicitatieplicht houden. Ik moet mijn zoekperiode afmaken om überhaupt aanspraak te kunnen maken op die uitkering. Ook als ik eenmaal een aanvullende uitkering heb, moet ik blijven solliciteren, want een werkervaringsplaats is geen werk (!?). Oftewel, als uitkeringsgerechtigde moet ik straks alles aannemen qua werk wat me wordt aangeboden, doe ik dat niet en kies ik ervoor om mijn half jaar bij de bieb af te maken dan vervalt mijn aanvullende uitkering. En het wordt nog mooier: zelfs als het gaat om werk onder mijn niveau.. Hoe tegenstrijdig is de gemeente hier bezig? Enerzijds jongeren stimuleren om werkervaring op te doen met een tijdelijke werkervaringsplaats en anderzijds wordt het niet gezien als werk en moet je zo snel mogelijk betaald werk zien te vinden. Dat is totaal in strijd met het doel van de Startersbeurs: de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt vergroten door het opdoen van werkervaring.

Met een ‘leuke vergoeding’ kan ik niet rondkomen
Tot slot wil ik nog opmerken dat ik het jammer en ook eigenlijk niet gepast vind dat de Startersbeurs spreekt over een ‘leuke vergoeding’, want ik ben geen student meer die wat wil bijverdienen, ik heb een inkomen nodig! En over de vraag hoe je kan rondkomen is de Startersbeurs zelf erg vaag, want je hebt niet in alle gemeentes recht op een aanvullende uitkering en als je dat recht wel hebt, zoals in Rotterdam, zitten daar ook nog wel haken en ogen aan.

startersbeurs tweetNadat ik er op de site van de Startersbeurs niet helemaal uitkwam, heb ik mijn vragen neergelegd bij de Startersbeurs zelf. Zij gaven aan dat je naast je werkervaringsplaats nog voor 12 uur per week een bijbaantje kan hebben. Ook kreeg ik te horen dat bedrijven het zelf vaak aanvullen met 300 euro, zodat de vergoeding uiteindelijk neerkomt op 800 euro, wat gelijk is aan het bijstandsniveau. Deze gedachte is helemaal niet gek als je bedenkt dat het gaat om een starter en geen stagiaire. Als ik de Startersbeurs mag adviseren, lijkt het mij een goed idee om te onderzoeken of het haalbaar is om de starter in de toekomst een vergoeding te geven van 800 euro (400 van de gemeente en 400 van de bedrijven) in plaats van 500 euro. Zijn bedrijven bij betaling van 400 euro ook nog bereid om een startersbeurs aan te bieden of passen ze er dan voor? Want dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Kom maar op met die enquête!
Ik verwacht in ieder geval dat de Startersbeurs alles wel gaat evalueren en dat ik aan het eind van mijn half jaar een enquête mag invullen. Want ik werk met alle liefde mee aan de verbetering van dit goede initiatief! Tot die tijd ga ik een hele leuke tijd tegemoet bij de bieb en aan mijn motivatie zal het niet liggen: ik heb er onwijs veel zin in!

One Comment
  1. Hallo Roos,

    Heel goed dat je gaat voor de werkervaringsplek: gefeliciteerd met het verwerven van die plek!
    En natuurlijk heb je groot gelijk met je redenering mbt de honorering! Maar ja, je hebt nu nog geen keuze… Wel een kans – daar ga je vast wat van maken!

    Veel succes,
    Anneloes van Baar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *