Van de pindakaasvloer tot bedtimestories

Afgelopen zaterdagnacht was het tijd voor de tiende museumnacht van Rotterdam. Eén keer eerder ben ik er geweest, zonder knipperend toegangsbewijs overigens, waardoor ik vrijwel nergens naar binnen kon gaan. Deze keer besloot ik om samen met mijn lieve vriend Willem Jan deze nacht langs zo veel mogelijk musea en galleries te struinen en maar te genieten van de drukte die deze avond met zich mee bracht.

Allereerst hebben wij genoten van de opening voor de kunsthal in het museumpark. Na de mooie speech van Ernest van der Kwast werden mijn zintuigen geprikkeld door een mix van licht en geluid. Om een indruk te krijgen van deze waanzinnige opening kun je hier klikken (een filmpje op youtube, gemaakt door een bezoeker).

wimT-pindakaasvloerVervolgens speldden wij ons mooi knipperende broche op onze jas zodat iedereen kon zien dat wij één van de duizenden bezoekers waren die aan deze nacht meededen. Het allereerste wat wij graag wilden zien was te vinden in Boymans en van Beuningen. We gingen op zoek naar het veel besproken concept van Wim T. Schippers. De Pindakaasvloer was ontzettend gewild onder de bezoekers. Hoewel wij pas achteraf zagen dat er een rij stond voor de ruimte naar de pindakaasvloer zijn wij gewoon naar binnen gegaan en mochten wij genieten van de o zo heerlijke pindakaasgeur. Het is eigenlijk niet heel bijzonder een rechthoekig gebied met alleen maar pindakaas. Is dat kunst? Deze vraag heb ik mezelf vele malen vaker gesteld bij het zien van andere ‘kunstwerken’.

Kunst is in die zin een heel breed begrip. Het is kunst als jij zegt dat het kunst is, of niet? Zet een paar vuilniszakken op elkaar en het is kunst. Hang een paar witte doeken op een rijtje aan de muur en het is kunst. Hang een grote opblaasbare aap in een boom en het is kunst. Uiteraard wil ik kunst niet beledigen, want de kunstenaars verdienen hun geld ermee en zover ben ik nog lang niet.

Ik vind kunst heel fascinerend. Ik heb hele leuke, originele en indrukwekkende dingen gezien. Rotterdam is een stad met een verscheidenheid aan musea. Van de kleinere galleries als Showroom MAMA tot aan de grote Kunsthal. Ik heb een top drie gemaakt van datgene wat mij het meest is bij gebleven deze avond.

1. Bedtimestories door het RO Theater
De museumnacht is meer dan alleen het kijken van schilderijen in musea. Ook het RO Theater had iets origineels in petto, wat veel publiek aan trok. In een kleine intieme ruimte, waar op de grond militaire draagbedden lagen waar op je kon zitten, hier en daar een stoel voor de bezoekers en op drie plekken aan de zijkant zaten acteurs van het RO Theater. We mochten luisteren naar een aantal scenes uit de nieuwe voorstelling Reuzen. Het werd op een leuke en originele manier gedaan en het was geweldig om naar te luisteren.

2. Kunst verwoesten in TENT: ‘For the time being’
Een bordje voor de ruimte waarschuwt jou als bezoeker voor de eventuele verfspatten. Voor één keer kan je de macht hebben over een schilderij door op een rode knop te drukken. Het resultaat is een dikke klodder witte latex die over het doek naar beneden valt. Waarom ik dit leuk vind? Ik verwacht het totaal niet en ik vind het fascinerend hoe lang ik heb kunnen kijken naar een schilderij wat overgoten wordt met witte verf. Vandaar de naam waarschijnlijk: Painting by numbers – For the time being.

3. Een orkest zonder instrumenten in de Kunsthal
Het derde fascinerende ‘kunstwerk’ waar ik echt van heb genoten heb ik gezien in de Kunsthal. Op verschillende schermen zie je de verschillende gedeeltes van een orkest. Een groep mensen die viool spelen, blazers, de dirigent enz. Je hoort ze een heel mooi stuk spelen, maar het meest indrukwekkende is het feit dat ze dit doen zonder instrumenten. Iets wat dus eigenlijk heel simpel klinkt, maar het eigenlijk niet is. De orkestleden doen het werkelijk fantastisch, datgene wat ik hoor spelen ze precies op hetzelfde moment. Ik heb er een paar minuten met open mond naar gekeken, een echte aanrader!

De museumnacht was een lange, maar geslaagde nacht met verder nog leuk straattheater en ook nog een flashmob in het maritiem museum. Gezelligheid, kunst en cultuur; ik heb er van genoten. Volgend jaar weer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *